Renessanse Media: Ny standard for bokproduksjon

I de nye produksjonslokalene hos Renessanse Media i Asker finner vi nå et grafisk produksjonssenter uten sidestykke. Med nyeste Xerox-teknologi og komplett limfreslinje med PUR-lim produseres bøker og hefter på et nytt nivå.

Digitaltrykk fra øverste hylle

De nye produksjonslokalene ved Asker jernbanestasjon rommer landets mest moderne produksjonssenter for digitaltrykk, med de nyeste løsningene for arbeidsflyt, automatisering, trykkvalitet og innbinding. En komplett C. P. Bourg limfreslinje med PUR-lim sørger for at både bøker og hefter får profesjonell innbinding for bruk under alle forhold. I følge produsentene er Renessanse Media den første kunden i verden som benytter Xerox iGen 150 i kombinasjon med denne innbindingspløsningen. Produksjonssenteret kjører for fullt, og ledertrioen i selskapet er naturlig nok fornøyd. – Vi har etablert dette produksjonssenteret fra bunnen av, og derfor hatt muligheten til å velge produksjonsløsninger fra øverste hylle på alle områder, fra arbeidsflyt til trykk og innbinding, sier en optimistisk ledertrio som har arbeidet med dette prosjektet de siste fire årene.

Automatisering

Automatisering er et nøkkelbegrep for å produsere med lønnsomhet. Med bruk av JDF-data og strekkoder reduseres innstillingstidene. – Operatøren flytter bunken med trykkark bort til ferdiggjøringslinjen, leser av strekkoden, deretter stiller ferdiggjøringsutstyret seg inn automatisk, forteller Jørn Våraker, ansvarlig for forretningsutvikling hos Renessanse Media. Etter et par måneder drift er erfaringene utelukkende positive. – Vi har allerede kjørt krevende produksjoner av både bøker og hefter. Et tilleggsopplag av en bokutgivelse ble produsert her, det holdt like høy kvalitet som hovedopplaget som gikk i offset. På boksiden finnes en rekke utgivelser med opplag under 1000 eksemplarer, og der tilbyr vi bransjens høyeste kvalitet. I limfres bruker vi utelukkende PUR-lim, det betyr at trykksaken tåler bruk i +40 såvel som -40 grader Celcius. Manualer og håndbøker som skal brukes i eksempelvis kjøretøy og andre krevende situasjoner er markeder vi allerede ser nærmere på, sier Jørn Våraker.

Digitaltrykk uten kvalitetsdiskusjoner

Prosessen med å finne den perfekte digitale produksjonslinjen har altså pågått lenge. Daglig leder Trond Torstensen forteller at målsettingen hele tiden har vært å finne den perfekte digitale produksjonsløsningen, som kan løfte digitaltrykk på nivå med – og i enkelte sammenhenger forbi – majoriteten av offsetløsninger.

Svaret fant vi i teknologien til Xerox iGen 150 under fjorårets Drupa-messe. Teknologien med rekordhøy oppløsning på 2400 dpi og matt toner gir stabil og uovertruffen kvalitet for hele spekteret av papirtyper. Når dette kombineres med”nearline” ferdiggjøringslinjer for både stift og PUR-lim, blir det et digitalt produksjonssenter på absolutt toppnivå, konstaterer Torstensen.

Tilleggsopplag i digitaltrykk

Jørn Våraker, ansvarlig for forretningsutvikling, forklarer hvordan nyinvesteringene vil gi en rekke fordeler for kundene. – Teknologien gjør det enkelt å produsere ”on demand”, altså mindre opplag i takt med etterspørselen, og gjerne med kontinuerlige oppdateringer. Mulighetene for kostnadseffektiv produksjon av små opplag med høy kvalitet og innbinding åpner en rekke nye markeder og gjør oss konkurransedyktig i mange markeder. Vi har allerede levert digitaltrykte tilleggsopplag til hovedopplag som er gått i offset. Da er det viktig å kunne levere like høy trykkvalitet, papir og innbinding som hovedopplaget, og vi tror de færreste vil matche oss på dette området, sier Jørn Våraker.

Minimal bemanning

Bruk av strekkoder er bare ett av mange eksempler på hvordan den nye teknologien gir raskere produksjon og mindre manuelt arbeid for Renessanse Media. Ledelsen hos Renessane Media forteller at hele produksjonssenteret om nødvendig kan betjenes av én mann. – Det avhenger selvsagt av kompleksiteten i det som produseres, men vi ser for oss å produsere med lave bemanningskostnader hele veien. Ved å velge nearline ferdiggjøring fremfor inline, blir det også enklere å utvide på trykksiden senere, oppsummerer et fremtidsrettet team som nå skaper oppmerksomhet både i bransjen og i mange kundesegmenter.